środa, 12 lutego 2014

Love ciasto bananowe

Ostatnio miałam spotkanie o charakterze mocno wegańskim. Zależało mi, żeby podbić podniebienia moich znajomych jedzących tylko rośliny. Chciałam zaserwować im coś smacznego, coś słodkiego i coś surowego bo niektórzy z nich są też na diecie raw.
Powiem nieskromnie. Myślę, że mi się udało. I nie bez przyczyny podaję ten przepis na ciasto bananowe raw przed zbliżającymi się Walentynkami. Bez względu na to czy celebrujecie ten dzień czy jest to dla was dzień jak co dzień to przecież miło usłyszeć od bliskiej sercu osoby: kochanie I LOVE...to ciasto bananowe.

Spód 
1 filiżanka wiórków kokosowych
ok. 200 g suszonych moreli namoczonych wcześniej
1/2 szklanki albo trochę mniej soku jabłkowego

Wierzch
2 szklanki namoczonych orzechów nerkowców
1/2 szklanki melasy buraczanej albo inny słodzik np.syrop z agawy
6 łyżek oleju kokosowego
3 łyżki surowego kakao
4 banany pokrojone w plasterki
sok z limonki albo cytryny
szczypta soli

1) Wiórki kokosowe i morele zmiksuj do lepkiej konsystencji. Dodaj tyle soku jabłkowego ile potrzeba żeby mieszając nie "zajeździć" miksera.
Tą mieszanką wyłóż/ wylep płaską foremkę.

2) Pokrojone banany skrop sokiem z limonki i odstaw na kilka minut. Nerkowce, melasę, olej, sól umieść w blenderze i miksuj do konsystencji kremu. Można dodać pozostały sok jabłkowy.

3) Na uformowanym z moreli i wiórków kokosowych spodzie, rozłóż 2 warstwy plasterków bananów.


 Używając sitka posyp je kakao i polej kremem z nerkowców. Taką czynność powtórz jeszcze raz. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki posyp jeszcze raz kakao i wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz